Op koers blijven als ZZP-er: intervisie voor ondernemers

Als ZZP-er komt er veel op je af: alle beslissingen over jouw zaak liggen bij jou. Toen ik twintig jaar geleden ontslag nam, had ik geen idee van wat er allemaal bij kwam kijken. Ik had genoeg van ellenlange vergaderingen en wilde meer mijn eigen koers varen in mijn werk.

Ik kon als freelancer voor mijn oude werkgever aan de slag. De gang naar de Kamer van Koophandel was snel gemaakt en voilà… mijn eigen onderneming was geboren.

Brood op de plank

Als zelfstandige leerde ik al snel dezelfde lessen als het merendeel van de ondernemers die ik coach:

 • Je opdrachtgevers moet je te vriend houden, anders lopen ze weg.
 • Het leven als zelfstandige is duur en de belastingdienst weet je altijd te vinden.
 • Je hebt een flinke buffer nodig voor herstelmomenten zoals vakantie of bij ziekte.

 

Voor je het weet wordt je onderneming beheerst door de wensen van jouw (potentiële) klanten en door jouw financiële targets of zorgen. Je neemt vaak te weinig of helemaal geen tijd om stil te staan en je eigen koers te bepalen. Zo ga je je als ondernemer opnieuw onvrij voelen. Er komt weinig terecht van jouw oorspronkelijke wensen, zoals creatief kunnen zijn, rust in je leven brengen, flexibel kunnen zijn, zelf bepalen wat je wel of niet doet.

Zet je ‘interne directeur’ aan het werk

Als je je als ondernemer niet meer het gevoel hebt je eigen koers te varen, wordt het tijd om je ‘interne directeur’ te raadplegen… Hoe kijk jij als directeur van deze onderneming naar de prestaties van het personeel: Hoe doet de marketingafdeling het? Verloopt de planning naar behoren? Is de administrateur goed bezig? Hoe loopt het met de catering? Kan de IT-afdeling alles bijbenen?

En niet onbelangrijk: hoe staat het met de zelfzorg van de ondernemer? Komt deze voldoende tot rust? Lukt het om de druk van het ondernemerschap te hanteren en om je energiepeil in de gaten te houden?

Het loont de moeite om af en toe met jezelf ‘de hei op te gaan’ en te evalueren hoe het gaat. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Kijk naar je concrete doelstellingen, maar ook naar de minder meetbare begrippen als ‘welzijn en gezondheid’ en ‘flexibiliteit en creativiteit’.

Zelfzorgtips voor zelfstandigen

Onderstaande tips zijn ontleend aan mijn boek Take Care! Zelfzorg voor professioneel begeleiders. Hierin besteed ik onder andere aandacht aan zelfzorg voor zelfstandigen met een eigen praktijk.

 1. Bekijk je eigen functioneren geregeld door de bril van ‘jouw interne directeur’. Vaar je de juiste koers?
 2. Maak een prioriteit van jouw welzijn en gezondheid
 3. Houd bij tariefstelling en planning rekening met de tijd die je vooraf nodig hebt om ‘in de juiste stand te komen’ en achteraf weer ‘uit te deuken’
 4. Blijf jezelf ontwikkelen, zodat je geregeld nieuwe inspiratie hebt voor je klanten en voor jezelf
 5. School jezelf ook bij in die kanten van het ondernemerschap waar je niet goed in bent, of huur hiervoor iemand in
 6. Zet niet teveel in op één werksoort, maar houd je werk afwisselend
 7. Evalueer regelmatig: wegen de voordelen als zelfstandige nog op tegen de nadelen?
 8. Doe niet teveel alleen, maar zoek actief sparringpartners of sluit je aan bij een groep voor intervisie met andere ondernemers

De hei op met mijn ‘interne directeur’

Hoewel we meestal niet letterlijk naar de hei gaan, neem ik mijn ‘interne directeur’ geregeld mee voor een uitje: we gaan een wandeling maken in het bos of naar een koffietentje om het afgelopen kwartaal te overdenken achter een lekker kopje koffie.

Ik schrijf op hoe het ervoor staat, bedenk nieuwe zakelijke initiatieven en neem besluiten. Het zijn kostbare en waardevolle momenten waarmee ik mezelf help op koers te blijven.

Omdat alleen ook maar alleen is: intervisiegroep Ondernemers in Balans

Heb je behoefte aan ondersteuning bij jouw ondernemerschap zodat jij weer beter op koers komt? Naast individuele coaching en supervisie bied ik ook intervisie in een groepsvorm: Ondernemers in Balans. Met circa vijf ondernemers onder deskundige begeleiding regelmatig stilstaan bij hoe je bezig bent en werken aan de jouw groei als ondernemer. Voor meer informatie neem gerust even contact met mij op!